Laser K9 – externe aanduiding voor detectie
Laser K9 – externe aanduiding voor detectie
Een laser om uw doelen aan uw hond aan te duiden
Achtergrond van het trainen van honden met lasers
Dankzij de technologische vooruitgang en de daaruit voortvloeiende steeds krachtigere en robuustere lasersystemen, kunnen deze nu ook worden gebruikt voor vele toepassingen in technisch vijandige omgevingen (vuil, water, stof, hitte, kou).
Een van die toepassingsgebieden is sinds kort in het trainingscurriculum en voor de training van opsporings-, jacht-, reddings-, beschermings- en hulphonden.
De laser kan worden gebruikt om objecten en posities binnen het gezichtsveld van de manipulator specifiek te markeren.
De laser geeft de hond een visuele stimulans en kan zo nauwkeurig over lange afstanden worden geleid.
Het voordeel van werken met lasers is dat je weg bent van de hond terwijl hij de eigenlijke taak uitvoert.
Dit geldt in het bijzonder als er gevaar bestaat voor personen, te vinden objecten (bijvoorbeeld bewijsmateriaal) of als de toegang tot personen wordt ontzegd vanwege omgevingsomstandigheden. Bijvoorbeeld bij een ramp of aanwezigheid van obstakels.
Afhankelijk van de specificatie van de laser kunnen objecten dichtbij, maar ook objecten op afstand zichtbaar worden gemarkeerd en zo een instinctief doelwit voor de hond worden.
Belangrijke aspecten van hondentraining zijn de flexibiliteit van de laser in relatie tot verschillende afstanden en doelen, evenals oogveiligheid voor mens en dier, met altijd goed zicht.
OPMERKINGEN:
Het laserlicht moet zichtbaar zijn voor zowel mensen als honden. Bij het bepalen van de optimale golflengte zijn vooral de anatomie en de evolutionaire ontwikkeling van het oog van belang.
De meeste zoogdieren zijn dichromaten [ 1 , 2 , 3 ] en hebben slechts 2 soorten kegeltjes:
- een kegel waarvan de gevoeligheid in het kortegolfbereik van het spectrum ligt en die overeenkomt met de menselijke blauwe kegel.
- een kegel die het meest gevoelig is voor langgolvig licht (foto 2)
De visuele pigmenten van deze twee soorten kegeltjes worden dienovereenkomstig aangeduid als SWS1 (“korte gevoelige golflengte 1”) en LWS (“lange gevoelige golflengte”).
Tijdens de evolutie, ongeveer 30 miljoen jaar geleden, ontstond de rode kegel binnen de menselijke soort door een duplicatie en daaropvolgende mutatie van het gen dat verantwoordelijk is voor het visuele pigment van de lumbale wervelkolom van de groene kegel bij andere zoogdieren.
De groene kegel komt als het ware twee keer voor bij de mens, waarbij de visuele pigmentgevoeligheid van de lumbale wervelkolom van één van deze kegeltjes wordt verschoven naar langere golflengten (door mensen als rood waargenomen).
Dit resulteert in tot tien keer betere zichtbaarheid van het groene golflengtespectrum bij mensen dan rood.
De gemeenschappelijke interface bij het selecteren van een geschikte laser, zodat zowel honden als mensen deze goed kunnen herkennen, is het golflengtebereik van ongeveer 500-600 nm.
Technisch gezien zijn 520 nm-diodes ideaal, omdat ze ook beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf dan de tot nu toe gebruikte 532 nm-lasers.
Zodra de hond op de gemarkeerde positie is aangekomen, kan hij een eerder geconditioneerd gedrag vertonen. Werkhonden worden gebruikt door wetshandhavers, speciale eenheden, maar ook door commerciële hondentrainers over de hele wereld om allerlei soorten stoffen en geuren te vinden. Deze omvatten persoonlijke speurhonden, honden die door de politie en het leger worden gebruikt om drugs, explosieven of bewijsmateriaal te vinden, speurhonden voor wilde dieren en honden die worden gebruikt voor de jacht.
Het gebruik en de training van deze honden en het bijbehorende autonome zoekwerk dat is losgekoppeld van de geleider, vereist duidelijke criteria voor de betreffende taak, evenals een intensieve training vanaf het begin.
Toepassingsgebieden met de K9 LASER
Het beheer van honden gebeurt momenteel voornamelijk door het gebruik van lasers van slechte kwaliteit die niet zijn goedgekeurd en goedkoop op internet kunnen worden besteld.
Bij deze lasers ligt het uitgangsvermogen meestal ruim boven de toegestane grenswaarden.
Bovendien komt de classificatie volgens DIN EN 60825-1 meestal niet overeen met de opgegeven parameters, zodat er een aanzienlijk risicopotentieel voor de gezondheid van de gebruiker bestaat.
Bij wetshandhavers en commerciële gebruikers staan deze lasers al lang onder toezicht van laserveiligheidsfunctionarissen vanwege hun gevaar.
De duurzaamheid en constantheid van het vermogen van deze lasers fluctueren in verschillende temperatuurbereiken en maken het gebruik van lasers tot een onberekenbaar gevaar voor de ogen van mens en dier. Laserbescherming wordt vaak over het hoofd gezien door professionele hondentrainers en hondenscholen vanwege het gevaar van inconsistent licht dat uit de laser komt.
Het uitgezonden licht en de haptiek van deze in massa geproduceerde lasers zijn daarom niet geschikt voor gebruik bij honden. Voor het trainen met honden is het raadzaam om een hoogwaardige, nauwkeurige en veiligheidsconforme laser te gebruiken. Prestaties en kenmerken kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van de toepassing, om rekening te houden met afstanden en omgevingsomstandigheden – evenals, indien nodig, tactische omstandigheden. Idealiter kan dit via verschillende schakelbare modi en mechanische zekeringen om onbedoeld activeren van de hoge output te voorkomen.
De K9 LASER vult dit gat, het is een hoogwaardige laser speciaal ontworpen voor trainingsprogramma’s en voor het trainen van detectie-, jacht-, reddings-, beschermings- en hulphonden.
Bij het africhten van honden is het werk in eerste instantie beperkt tot korte afstanden en in donkere lichtomstandigheden, waardoor het voor de hond gemakkelijker moet zijn om de lichtvlek te zien.
Een neutrale trainingsomgeving moet het voor de hond gemakkelijker maken om een doelwit in de laserpunt te zien zonder afgeleid te worden door de omgeving, altijd in combinatie met een waardevolle beloning als instinctief doelwit.
Het gebruik van een krachtige laser schaadt niet alleen het effect en het plezier op het werk, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee voor mens en dier tijdens de trainingsfase vanwege mogelijke sterke verblinding.
Om deze reden kan deze laser in een veilige trainingsmodus met gereduceerd vermogen worden gebruikt en maakt het zo mogelijk om comfortabel met de hond te werken.
Een tweede modus heeft een flitssnelheid van 8 Hz, wat zowel de visuele prikkel als de perceptie van de laserpunt bij mensen en honden verhoogt. Dit maakt gebruik van het betere vermogen van de hond om beweging te detecteren.
Deze verhoogde zichtbaarheid van lichtreflectie is duidelijk, zelfs op moeilijk terrein, zoals struikgewas.
De functionaliteit van de laser wordt aangevuld met twee andere bedrijfsmodi. Voor de volledige lichtopbrengst van de laser, bijv. voor positieweergaven over lange afstanden bij daglicht of direct zonlicht, biedt de laser een “bedrijfsmodus”.
Dit wordt beveiligd door een speciale vergrendeling op de draaischakelaar, zodat onbedoelde activering wordt voorkomen.
Voor deze modus is ook een variant met een flitsfrequentie van 8 Hz geïntegreerd om de laser zo flexibel mogelijk aan te passen aan de betreffende taak en de heersende omgevingsparameters.
De verschillende bedrijfsmodi worden aangedreven door een gemeenschappelijke bron om de productie-inspanning te verminderen. Daarnaast heeft de Laser K9 een robuuste matzwart geanodiseerde behuizing, is water-, stof- en schokbestendig.
Met een draaischakelaar wordt de gewenste modus geselecteerd en met een extra knop wordt de instelmodus geactiveerd. De K9 Laser is ook ontworpen om comfortabel te worden gebruikt met winterhandschoenen of beschermende handschoenen.
Andere innovaties zoals koffers, inklapbare filters om stroom te verminderen, enz. maken het gerichte gebruik van een laser mogelijk voor het op afstand begeleiden van honden.
Hoe worden honden getraind met laserpointers?
Honden reageren goed op het werken op afstand met behulp van lasers, wat resulteert in een goed gestructureerde training. De gewoonte om met de laserpunt te werken kan van hond tot hond verschillen. Dit vereist een goede observatie van de reactie van de hond en een goede timing bij het geven van de beloning.
Aan het begin van de training is het aan te raden bekende prikkels voor de hond te combineren met het nieuwe laserpunt zichtbaar op kortere afstand. Om schade aan de ogen te voorkomen, is het noodzakelijk om met een minimale lichtafgifte te werken – om veiligheidsredenen voor de mens, en vooral voor de hond, omdat deze zich dichter bij het laserpunt bevindt om de betreffende taak te volbrengen en ook omdat hij zou kunnen kijk direct in de balk. Mogelijke reflecties van bepaalde oppervlakken vormen ook een risico op verblinding door verstrooide straling. Ook moet er rekening gehouden worden met een versterking van dit effect in het donker, aangezien de pupillen van mens en dier groter zijn en de kans op letsel groter is.
Een andere methode om de aandacht van de hond op de lichtprikkel van de laser te vestigen, is door de stip zelf te verplaatsen. Dit kan handmatig worden gegenereerd door de hand van de gebruiker te bewegen – of technisch gezien door een flitsfunctie van de laser. Het is raadzaam om, afhankelijk van het doel van het werken op afstand, vooraf te analyseren hoeveel prikkels de hond nodig heeft om het specifieke doel te bereiken. Als de hond bijvoorbeeld bij het markeringspunt iets moet pakken en terughalen, kan dit gepaard gaan met een beloning die training bevordert (speelgoed, eten).
Het principe van conditionering is de combinatie van acties door subdoelen te vormen – beginnend met het gewenste gedrag en vervolgens de afstand vergroten. Alle trainingsvarianten kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in een bijbehorend lasertrainingsontwerp, dat altijd individueel wordt aangepast aan de betreffende hond en wordt uitgebreid tot de gewenste afstand. Afhankelijk van doel, hoogte, afstand of omgevingscondities kunnen de stimuluswaarde en omgevingscondities naar believen worden gewijzigd.
Tips voor het trainen van honden met lasers:
- Analyseer, afhankelijk van het doel van het werken op afstand, de hoeveelheid prikkels die de hond nodig heeft om de taak te voltooien.
- Koppel de voltooiing van de taak aan een hulpmiddel dat toewijding bevordert (speelgoed, voedsel, enz.).
- Bij het leren van complexe taken helpt de link bij het gedrag dat plaatsvindt zodra het laserpunt is bereikt. Dit gedrag is dan de “beloning”. Na terugkomst bij de geleider krijgt de hond de “juiste” beloning (eten, lekkernijen).
- Begin met het trainen van de hond over korte afstanden en in een donkere omgeving zodat de laser goed zichtbaar contrasteert met de omgeving.
- Zorg voor een prikkelarme omgeving, zodat de hond niet wordt afgeleid door andere geluiden of licht.
- Bij een neutrale opstelling moet de hond de betekenis van de laserstip begrijpen zonder enige afleiding van de omgeving.
Leverbaar in twee uitvoeringen:
- Type1: Laser K9
- Type2: Laser K9 met montagering voor Picatiny
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.